Yhden euron kokki soseuttaa herkuksi

10.6.2020

Sosekeitot ovat ennen kaikkea lasten mieleen. Vielä enemmän niistä tykkäävät vanhukset. Innokkaimpia sosekeittojen hotkijoita ovat nuoret aikuiset, ja aivan erityisesti keski-ikäiset. Siis: Kaikki rakastavat sosekeittoja, niin myös Yhden euron kokki, koska tämän helpompaa ruoanlaitto ei voi olla. Hinta jää alle yhden euron/ ruokailija.

Samoista aineksista erilaista

Perusaines on peruna. Perunoista pestään mullat ja ne lohkotaan peukalon kokoisiksi paloiksi. Peukaloa ei leikata malliksi. Koolla on väliä sen verran, että kokonaisia perunoita on vaikea soseuttaa. Kaikki kasvikset sopivat sosekeittoon. Joku pitää selleristä, toinen lantusta, kolmas sipulista ja neljäs chilistä. Kaupan valikoiman mukaan ostetaan. Tämän sosekeiton aikaan paprikat olivat puoli-ilmaisia.

Sattumilla sävyjä

Sosekeittoon ei soseuta kaikkea. Porkkananpaloja tai parsakaalia keitetään erikseen. Nämä lisätään lopuksi pääsoseeseen keitinliemineen. Kaikkea ei keitetä yhtä pitkään. Paprikan suikaleet lisätään soseeseen vasta viime sekunneilla. ”Sekunneilla!” Hienoa, täsmällistä! Haha. Maitoa, kermaa, soijaa tai ketsuppipullon huuhtelujämiä lisätään. Jääkaappi pitää kummiskin tyhjentää tähteistä. Yhden euron kokin ruokahävikki vuoden 1968 jälkeen on 0 grammaa. Jos suomalaiset tajuaisivat kurjuuden ihmisten maailmassa, he eivät heittäisi kelvollista ruokaa roskikseen!

Sauvasekoitin

Sauvasekoitin on parhaita apulaisia. Teen sillä kiisselit, sienisalaatin – ja sosekeiton. Teräosan puhdistuksessa tarvitaan järkeä. Kun sauvan virtajohto on seinässä, ei kosketella terää. Meinaa ruokahalu kadota, kun ajattelee, että kokki nuoleskelee kermavaahtoa terästä, ja käsi sattuu puristamaan käynnistysnappia. Sekoittimen putsaa helpoiten heti. Kuumaan veteen pannaan terä pyörimään. Vesi vaihdetaan, teräosa puh- distetaan päältäpäin, sitten vinhat kierrokset puhtaassa vedessä. Lopuksi annetaan sekoittimen pyöriä ilmassa terä alaspäin. Muuta putsaamista ei tarvita.

Vinkki

Sosekeitto käy kastikkeesta. Sosekeittoa kelpaa syödä kylmänä. Kylmät keitot ovat hienoja.

Synaptori numero 4 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*