Lääkkeiden virheetön käyttäminen on vaikeaa

6.6.2020

Synaptori nro 2:ssa käsiteltiin lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Yleisin lääkkeistä johtuva ongelma on virheellinen annostelu. Kun pitkäaikaisessa hoidossa olevan psykiatrisen potilaan vointi yllättävästi huononee, syynä on useimmiten lääkehoidon laiminlyönti. Se voi olla tahallista, mutta useimmiten erehdys. Unohduksia ja väärinkäsityksiä sattuu kenelle tahansa.

Monta syytä virheisiin

Vanhuksella annostelun virheeseen voi vaikuttaa näön heikentyminen. Oheisessa kuvassa on kolme satunnaisesti valittua lääkepurkkia. Yhdessä on huonommin erottuva lääkkeen nimi. Miksi? Tyyliseikka on vaikuttanut tekstin muotoiluun enemmän kuin käytettävyys. Lääkkeen säännöllinen käyttö katkeaa herkästi, vaikka potilas pyrkisi huolellisuuteen. Kun sama toiminta, lääkepurkin avaaminen ja sieltä tabletin ottaminen tapahtuu automaattisesti, samalla tavalla kuukaudesta toiseen, tulee hetkiä, jolloin potilas hätkähtää: Otinkohan minä sen lääkkeen äsken? Vai muistuuko nyt mieleen sen ottaminen edelliseltä illalta? Lääke voi jäädä ottamatta, tai tulee otetuksi kahteen kertaan. Tällaista tapahtuu hyvin monille ihmisille, tänään viimeksi jossain päin kotimaassamme.

Dosetti kaikille!

Eräälle potilaalle ilmaantui allergia asetosalisyylihapolle, ASA:lle. Nokkosrokon syy selvisi nopeasti hänen lääkityksiään tarkastellessa. Hoito ja ehkäisy olivat helppoja: Potilaan piti lopettaa ASA. Iho pysyi kunnossa ja kutina poissa. Mutta, mutta. Nokkosrokko ilmestyi harvakseltaan uudestaan! Kun tilannetta salapoliisin malliin tutkailtiin yhdessä potilaan kanssa, paljastui, että hän vanhasta tottumuksesta tuli silloin tällöin ottaneeksi ASA:aa. Ihan huomaamattaan. Tämä henkilö ei ollut vanhuudenhöperö. Puhutaan raihnaisen vanhuksen ja nuoren, reippaan ihmisen muistamisen apuvälineestä, dosetista. Molemmilla lääkkeen käyttäjällä Yhdessä purkissa on huonommin erottuva lääkkeen nimi. on muistituen tarve aivan samanlainen! Olen vähän outo 71-vuotias, koska minun ei tarvitse käyttää mitään lääkettä. Jos olisin 20-vuotias ja jos minulla olisi yksikin tabletti säännöllisesti otettavana, hommaisin dosetin. Se ei ole missään tapauksessa vain vanhusten apuväline. Dosetin täyttäminen ja käyttäminen ovat periaatteessa yksinkertaisia. Käytännössä kaikki ei suju ilman ongelmia. Synaptori 4:ssa näytetään, mitä virheitä dosetin lataamisessa voi tehdä, ja miten ne vältetään.

Synaptori numero 3 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä linkistä.

*