Kehitys kehittyy, ja kehittyminen on kestettävä

27.7.2020

Aleksi Joensuun öljyvärimaalaus. Kommunikaatiolaitteet yhdistävät saaret ja ihmiset. Jos ne toimivat.

 

Digimaailma ei ole valmis. Keskeneräistä ei pitäisi arvostella. Pahus soikoon, joudumme elämään ja toimimaan keskeneräisen keskellä!

Pankkiasiointi

Yhdistys teki päätöksen rahastonhoitajan vaihtumisesta. Rahastonhoitajalla on yhdistyksen pankkitilin käyttöoikeus. Vaihtumisen vuoksi rahastonhoitaja kävi pankissa 2-3 kertaa. Se oli pientä. Hänen seuraajansa piti käydä pankkikonttorissa 4-5 kertaa, ja puhelinsoittoja tarvittiin saman verran. Vaivaa! Pieni yritys vaihtoi pankkia. Päätöksistä tiedottaminen hoidettiin täsmällisesti. Muutaman kuukauden kuluttua yksi lasku katosi. Rahat olivat menneet tilille, joka oli lopetettu. Tilinumero jäi digiavaruuteen kummittelemaan. On mahdotonta hoitaa jotain mitä ei näy. Ylimääräistä riesaa.

Ammattihenkilön kortti

Vuodenvaihteessa lääkäri ei kirjoittanut ammattikorttinsa PIN-koodia kalenteriin. Työpaikassa tietokone vaati koodia, jota se ei edellisenä vuonna kaivannut. Lääkäri sai kotoaan puhelimitse koodinumeron. Mutta hän oli kirjoittanut numeron epäselvästi. Virheellisten yritysten ansiosta ohjelma meni lukkoon. Nyt kone piti avata PUK koodilla, joka aikoja sitten oli lääkärille toimitettu. Sitähän ei löytynyt mistään. Lääkäri ei ollut työpaikassa outo. Hän työskenteli siellä ensi kerran vuonna 1974, ja viimeksi edellisenä vuonna. Ilman koodia kukaan ei ole mikään. Varasysteemi oli olemassa. Lääkärille järjestettiin tilapäinen ammattikortti, jolla pääsee tietokonetta käyttämään. Kun hän meni toimistolle, selvisi, että siellä piti näyttää passi. Ajokortti ei riittänyt. Kotimaassa tarvitaan passi töihin pääsemiseksi. Kenkuttaa.

Avain väärässä taskussa

Ennen vanhaan auto käynnistyi virta-avaimella. Moottori sammui kääntämällä avainta. Kuski otti avaimen käteensä. Digiavain on jossain. Toivottavasti sen patterissa on virtaa. Mies lähti veneellä merelle. Menomatkalla mies ajoi autoa. Vaimon piti palata autolla kotiin. Digiavain oli jäänyt miehen taskuun, ja tasku oli jo kaukana merellä. Onneksi! Rouvan puhelin oli käsilaukussa autossa. Epäonneksi! Auton digiaivo oli huomannut, että auton avain on kaukana, ja se lukitsi auton ovet. Rouva jäi rannalle ruikuttamaan. Avioeron uhka. Digiaika kehittää suunnitelmallisuutta. Aina on oltava suunnitelma B, joka otetaan käyttöön, kun mikään ei toimi. Paljon pitää huolehtia: koodeja, salasanoja, käyttäjätunnuksia. Niiden pitää olla vaikeita, ja niitä pitää vaihtaa. Niitä ei saa säilyttää missään, jotta ne pysyvät tallessa.

Synaptori numero 1/ 2020 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*