Talvella AGG on Lahdessa ja kesällä Hämeenkoskella

27.6.2020

Aleksi Joensuu kesällä 2020. Näyttelyssä on esillä värikopioita teoksista. jotka tuhoutuivat tulipalossa keväällä. Aleksi on valokuvannut kaikki työnsä. Niitä arkistoja on käytetty Konstikirjan ja Teneriffan Kissojen kuvituksessa.

 

Alex Grafix Gallerioita on kaksi Vuonna 1999 Aleksi Joensuu valmistui legendaarisesta Lahden Taideinstituutista. Kun hän pyrki sinne neljä vuotta aiemmin, hakijoita oli satoja, ja opiskelemaan otettiin 12. Aleksi osallistui näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Se vei aikaa, vaivaa ja rahaa. Syntyi idea omasta galleriasta Hämeenkoskella. Vuoden 2012 jälkeen jokaisena kesänä suosio on kasvanut. Viranomaiset eivät antaneet laittaa opastetaulua Valtatie 12 varteen, ei sitten millään! Vuonna 2017 Lahden keskustassa Mariankatu 15:ssa avattiin AGG Lahti. Aleksi pystytti sinne grafiikan pajan. Uusi prässi hankittiin Konstikirjan julkaisutuloilla.

AGG on yksityinen

Helsinkiläisen Amos Rexin rahoittaja on erittäin rikas säätiö. Alex Grafix Gallerian taustavoima on J&K Joensuu Oy. Perheyhtiö ei ole rikas, mutta rahkeet ovat riittäneet AGG:n ylläpitämiseen. Veronmaksajien kustantamia tukijärjestelmiä ei ole hyödynnetty. Huumori antaa energiaa. AGG:n vastuullinen johtaja on Jyrki Joensuu, taiteellinen johtaja Kristiina Joensuu. Johtoporrasta täydentää yksi duunari, Aleksi Joensuu. Aleksi maksaa vuokraa ja saa myyntitulot. Yhteistyö toimii. Näyttelytiloja tarjotaan myös muille taiteilijoille.

Uudistuva Aleksi

Aleksi Joensuu on kuvataiteilija, joka ei pysähdy paikoilleen. Melkein jokapäiväistä on ollut hänen työskentelynsä yli 20 vuoden aikana. Niinpä teoksia on syntynyt paljon. Aleksi ei ole juuttunut mihinkään, ei tekniikkaan, ei aihepiiriin. On muodostunut ihmeellisen monipuolinen teosten valikoima.

Retussiruiskusta alku

Jo ennen taideopintoja hän perehtyi retussiruiskuun mestari Auvo Taivalvuon opissa. Hän opetteli grafiikan mezzotinto-tekniikkaa Taideinstituutin rehtorin Antti Salokanteleen innoittamana. Salokannel on jatkanut neuvojen antamista opiskelun jälkeenkin. Taideinstituutti lopetettiin, osaaminen jatkuu. Aleksi on valinnut monipuolisuuden sen sijaan, että olisi keskittynyt yhteen tekniikkaan. Viimeinen aluevaltaus ovat puupiirrokset, joista hän tekee täysin uudenlaisia vedoksia. Maalaaminen akryylillä ja öljy- ja vesiväreillä jatkuu. Uusia teoksia syntyy, ja aikaisempia hän ottaa täydentävään käsittelyyn.

Huikea valikoima

Taiteellisen johtajan Kristiinan rautaiset hermot kestävät stressiä. Kesäkuussa hän ripusti yli 100 teosta viiteen erilliseen tilaan. Jyrkin objektiivisen arvion mukaan kesänäyttely on hienoin, parhaiten suunniteltu esillepano AGG:n historiassa. Aleksin tekniikat ja monet hänelle mieluisista aiheista saatiin tiloihin sopimaan. Kaiken huipuksi ripustaja ja taiteilija pysyivät sovussa! Taidealan ihmiset tietävät mitä se tarkoittaa. Jyrki ymmärsi pysyä loitolla. Aleksin töitä ei pantu esille ajatuksella ”jokaiselle jotakin”. Periaate teosten valinnassa ja ripustamisessa on ollut: – Tätä on pitkäjänteinen taiteellinen työ.

Olkaa hyvät ja nauttikaa!

Avoinna

AGG Hämeenkoski on avoinna joka päivä klo 12-18.

Sopimuksesta myös muina aikoina.

Paikka on helppo löytää Valtatie 12 lähellä. Hämeenkosken Keskustieltä on viitoitus Alex Grafix.

Yhteydenotot Kristiina Joensuu 040 – 96 11 580

 

Tämä artikkeli on vain osa lehden artikkelista, joten jos kiinnostuit muistathan käydä lukemassa koko artikkelin Synaptorin numerosta 14 / 2020. Tästä pääset lukemaan suoraan kyseisen lehden. Lehti löytyy myös Synaptorin arkistosta, josta löytyy myös kaikki aiemmat numerot.

*