Riitele tehokkaasti!

6.6.2020

Ihmiset käyttävät paljon aikaa ja energiaa riitelyyn. Jos ei olisi oma vikansa, sääliksi kävisi. Monien ihmisten riitelytaito on lapsenomaisella tasolla. Lapset kinaavat ja riitelevät vailla tulosvastuuta. Lasten riita loppuu, kun kiinnostus kohdistuu tärkeämpään, ja tuskin riitapukarit palaavat samaan asiaan.

Aikuisten riita jää sitkeämmin kytemään jommankumman mieleen, mistä se tilaisuuden tullen ponnahtaa yhteiseksi ajanvietteeksi kuin nuotion liekki, joka jo näytti sammuneelta. Riitely oli tuloksetonta, tehotonta! Aikuisilla riita voi jäädä päälle. Eräällä työpaikalla samassa huoneessa teki yhteistä työtään kaksi aikuista, jotka erimielisyyden vuoksi olivat lopettaneet sanallisen kommunikoinnin. Kun myöhemmin kuulin tilanteesta, heidän tunnelmarikasta äänettömyyttään oli kestänyt pari vuotta. Jonain päivänä he viettävät puhumattomuutensa 10-vuotisjuhlaa? Sitkeitä ovat aikuiset.

Vaikka riiteleminen on innostavaa puuhaa, siinä on huonot piirteensä. Riitely vie aikaa askareilta, jotka voisivat olla vielä kiintoisampia. Aikuisten lapsellisessa riitelyssä kukaan ei koskaan pääse todelliseksi voittajaksi. Kaikkien osallistujien jälkitunnelmat ovat ikävät. Toistuva riitely saa läheiset ihmiset kuvittelemaan olevansa toisilleen vieraita, peräti vihollisia. On vaarana, että he pysyvästi erkaantuvat toisistaan ja lopulta he menettävät tärkeän ihmissuhteen. Surullista, ja joskus tuiki turhaa. Riiteleminen pitää toteuttaa aikuismaisesti, tehokkaasti. Kaikessa peräänkuulutetaan tulosvastuuta. Sitä vaaditaan myös riitelyltä.

 

Yhteen Synaptoriin ei mahdu riitelyaihe kokonaisuutena. Tai lehteen ei mahdu mitään muuta, ja sitten siitä sanottaisiin ”Hyi olkoon, pelkkää riitelyä, koko lehti!”. Monipuolisen kokemukseni perusteella tulen antamaan seuraavissa Synaptoreissa yhteensä 13 ohjetta, joilla riiteleminen onnistuu. Olen aihepiiriin tutustunut tietenkin vain psykiatrina. No, jos hirveän rehellisiä ollaan, ihan pikkuisen olen kokeillut käytännössä riitelemistä myös ihmisenä. Onneksi, ja riitelemiselle tyypillisesti, niihin riitoihin en minä ikinä ollut syypää! Lähtökohtana ohjeistossa tulee olemaan kahden ihmisen riita, esimerkiksi pariskunnan konflikti. Riitelijät voivat olla vaikka sisaruksia.

Synaptori numero 3 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä linkistä.

 

Riitele tehokkaasti – sarjassa on yhteensä kolme osaa. 

Toinen osa löytyy Synaptorin numerosta 4 / 2019, jonka pääset lukemaan tästä linkistä.

Kolmas osa löytyy Synaptorin numerosta 5 / 2019, jonka pääset lukemaan tästä linkistä.

*