Lääkehoidon vaikutukset eivät aina noudata matematiikkaa

6.6.2020

Kun ihminen käyttää useita lääkkeitä samanaikaisesti, voi tapahtua näin: 2 + 1 = 5. Silloin lääkkeet vahvistavat toisiaan. Tietysti tällaista käytetään hoidossa hyväksi. Esimerkiksi kolmen verenpainelääkkeen yhdistämisellä saadaan paras tulos pienimmällä lääkemäärällä. Mutta niinkin voi käydä, että useampi samanaikaisesti käytetty lääke vaikuttaa näin: 3 + 2 = 1. Miten summa voi olla pienempi kuin kumpikaan sen tekijöistä? Se on mahdollista, jos toinen lääke kumoaa tai estää toisen vaikutuksen. Näin tapahtuu esimerkiksi antibiootteja tyhmästi yhdistettäessä. Toinen antibiootti jarruttaa bakteerin aineenvaihduntaa, ja toinen antibiootti, joka estää bakteerin seinämän rakentumista, ei toimi.

 

Yllättävät yhteisvaikutukset

Eri tarkoituksiin käytettävien lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla yllättäviä ja voimakkaita. Tunnettu on hiivasienitulehduksen lääke, joka nostaa rauhoittavan lääkkeen pitoisuuden moninkertaiseksi. Rauhoittavan lääkkeen käyttäjä menee hiivansa hoidosta tillin-tallin, vaikka hiivalääke ei väsytä eikä lamaa. Alkoholia ei nykyään pidetä lääkkeenä, mutta myös sen yhteisvaikutus voi yllättää. Muuan antibiootti toimii kuin alkoholin juomisen estoon käytetty Antabus, niin kuin mustesieni, joka on luonnonmukaista Antabusta. Uusia yhteisvaikutuksia paljastuu lääketutkimuksissa jatkuvasti. Kaksi paljon käytettyä lääkettä yllättää yhdessä. Mahahapon erityksen estolääkkeitä, happosalpaajia, käytetään paljon, liikaakin. Depressiolääkkeitä käyttävät sadat tuhannet. Tavallisimpia depressiolääkkeitä on sitalopraami. Kummatkin lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja turvallisia. Mutta happolääkkeen samanaikainen käyttö nostaa sitalopraamin pitoisuuden ihmisessä kaksinkertaiseksi. Jos sitalopraamin annos on suuri, yhteiskäyttö voi saada aikaan serotoniini-oireyhtymän. Siitä enemmän Synaptorin depressio-numerossa.

 

Harkinta on eduksi

Lääkkeiden yhteisvaikutusten huomioon ottaminen on lääkettä määräävän lääkärin vastuulla. Lääkärit suhtautuvat mahdollisiin ongelmiin melko huolettomasti, koska lääkkeet ylipäätään ovat erittäin turvallisia. Miten tavallinen ihminen voi vaikuttaa omaan lääketurvallisuuteensa? Aina kannattaa suhtautua lääkkeisiin kriittisesti. Ei pidä pieniin vaivoihin suinpäin ottaa lääkettä. Potilaalla on oikeus kysyä lääkäriltä lääkehoidon perusteluja ja tietoja yhteisvaikutuksista. Potilaalla on oikeus tietoon, koska hän niitä lääkkeitä käyttää eikä lääkäri. Mitä suppeampi on potilaan lääkevalikoima, sitä pienempi riski kärsiä ei-toivotuista yhteisvaikutuksista.

Synaptori numero 2 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*