Jyrki Joensuun huolettomuusohjeet

1.6.2020

1. So what! Tampereen kiälellä: Ei tehrä tästä sen isompaa numeroo. Reenaa so whatin ääntämistä! Ei näin:so vot. Mitä toi o muka? Pitää tulla: souuvvuottt! Vaikutusta tehostaa niskan nakkaaminen. Ei liian rajusti.

2. Onko todelliseen huoleen syytä? Kuviteltu huoli? Toteutumaton pelko? Muista: järki on hyvä ominaisuus, jos sitä käyttää.

3. Ei sille mitään voi! Mennyttä ei voi muuttaa. Asia ei kuulu vaikutuspiiriini. 1800-luvulla tiedettiin, että turhaa on surra maahan kaatunutta maitoa.

4. Onko asia näin suuren huolen arvoinen? Suhteellisuudentaju vippaa kun ajattelu jumiintuu, jos tunteet kuohuvat.

5. Ei kai jäänyt levy pyörimään paikalleen? Jankkaaminen ei auta. Menee henkinen energia hukkaan.

6. Tehdään eikä pelkästään murehdita ja valiteta. Jyrkin näkkileipäperiaate: muru kerrallaan tulee eliminoiduksi mitä vain. Konkreettinen tekeminen auttaa ajatusten kanavan vaihtamiseen. Tekeminen todistaa, että asiat voivat olla hallinnassa.

7. Ei rasiteta itseä vaatimalla mahdottomia? Kiitollisuutta murrosikäiseltä? Täydellisyyttä ihmiseltä, itseltä? Errare humanun est. Erehtyminen on inhimillistä.

8. Huumorintaju tallella? Itselle nauraminen on lääkettä, aluksi karvasta, ja kohta makeaa.

9. Tappio käännetään voitoksi. Komparaatioterapiaa: olisi voinut huonomminkin käydä. Olinpa tyhmä, mutta virheistä oppii. Kuinka viisas minusta tuleekaan?

10. Omat munaukset ja menetykset myönnetään. Peitelty moka on rasite. Menetyksen kieltäminen estää toipumasta.

11. Ei jatketa yksinään huolehtimista! Keskustellaan. Otetaan vastaan apua. Pätevän second opionin voi saada luotettavalta ystävältä.

 

Synaptori numero 2 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*