Yhden euron kokki – kasvispasta

26.5.2020

Yksinkertaisista aineksista voi helposti koota neljälle hengelle ravitsevan aterian, jonka annoshinta on yksi euro.

Yhden euron kokki laatii ruokareseptejä Uutistorille tai Synaptorille. Idea sai alkunsa, kun opiskeluvuosina piti pysyä halvalla hengissä. Päivän energian sai, kun nautti 500 grammaa makaronia ja ruiskautti ketsuppia päälle. Kevyessä työssä tulee 2500 kalorilla toimeen ja välttyy lihomiselta. Reseptiin voi kyllästyä. Pastan vaihtaa perunoihin, ja ketsupin asemasta käyttää mausteena voita. Kun vaihtelunhalu taas iskee, avataan riisipaketti ja keitinveteen laitetaan kasvisliemikuutio. Syödessä suljetaan silmät ja kuvitellaan eksoottista elämää Thaimaassa kansan parissa. Säästää isot rahat, kun ei tarvitse sinne matkustaa. Ja ilmasto ei pilaannu. Yhden euron kokki suunnittelee annokset neljän hengen yhteisölle, kuvitteelliselle perheelle. On yhdentekevää mitä sukupuolia he ovat tai eivät ole. Aterian hinnaksi tulee yksi euro/ruokailija. Hankinnat tehdään edullisimmasta ruokakaupasta ja tarjouksia käytetään hyväksi.

 

Kasvispasta

Yhden euron kokki alkaa keitellä nyt. Annos sisältää vitamiinit, proteiinia, kuituja. Kasviöljyssä on essentiaaleja rasvahappoja. Energia riittää pärjäämiseen kahdella tällaisella aterialla/päivä. Ainesten tarkkoja määriä ei esitetä, koska huippuluokan kokit toimivat näppituntumalla. Esimerkiksi, kasviöljyn pieni määrä on liraus, ja iso määrä on loro.

 

Ainekset, hinnat ja valmistus

Tärkeitä mausteita ovat muun muassa sipuli, valkosipuli ja chili.

Kierrepastaa puoli pussillista 0.40

Sekavihanneksia pakasteena 750 g, 2.50

Sipuli, tavallinen ja valkosipuli 0.30

Rypsiöljy 0.20

Kasviliemikuutio, suola, chilikastike, pestoa lusikallinen 0.30

Ainekset heitetään kerralla kattilaan, jossa on litra vettä. Keitetään, kunnes pasta on turvonnut ja imenyt suurimman osan vedestä. Keittoaika 20 minuuttia. Tärkeää on säätää keittolevyn kuumennus päälle. Rypsiöljy voimistaa makuja. Siinä on tyydyttymättömiä rasvahappoja. Ruoassa ei ole kolesterolia eikä kovia rasvoja. Jos ruoka on liian nestepitoista, antaa pastan imeä nestettä pitempään. Se maistuukin paremmalta, koska odottaessa nälkä kasvaa. Tai sovitaan, että se on sittenkin keitto.

 

Hyvää ruokahalua, Bon appetite!

 

Koko lehden pääset lukemaan tästä klikkaamalla

*