Kielenkäyttö Ihmisten sotessa

12.1.2022

Synaptorin Soten erikoisnumerossa kerrotaan Synaptorin päätoimittajan Jyrki Joensuun ajatuksia tulevasta Päijät-Hämeen Sote- aluevaltuustosta. Soten 10 ohjeesta.

Tässä artikkelissa on aiheena Ihmisten Soten kielenkäyttö (s. 2).

Soten valmistelussa on ilmennyt elämästä vieraantuminen. Hallintoon keskittyneiden valmistelijoiden kielenkäyttö on jopa sanallisen ilmaisun ammattilaiselle vaikeaa.
Ihmisten Sotessa otetaan ihminen huomioon. Viestinnän tyylin pitää muuttua. Kaikki tiedot, suulliset ja kirjalliset viestit laaditaan niin, että jokainen tavallinen ihminen ne ymmärtää. Kohennus ei maksa mitään, se on vain viitsimisestä kiinni.
Tekstit julkaistaan niin isoilla kirjaimilla, että näkövammainenkin pystyy ne lukemaan. Tekstityyppien valinnassa noudatetaan selkeän luettavuuden perussääntöjä, ja haaleita kirjaimia värillisille pohjille ei harrasteta.
Tilanteissa, joissa asiakas saa tietoa kuulemalla, pitää käyttää riittävän äänen voimakkuutta ja esittää asiat myös tekstillä. On epädemokraattista jättää palvelupisteissä suuri osa väestöstä vaille heille kuuluvaa tietoa.
Kaikessa Soten tiedottamisessa sanojen pitää olla oikeaa suomen kieltä. Keinotekoisia, hienoilta kuulostavia uudissanoja ja vierasperäisiä käsitteitä vältetään. Näin toteutuu todellinen asiakaslähtöisyys.
Selkeän viestinnän vaatimus koskee myös tietoja, joita sotessa työskentelevät ammattilaiset jakavat toisilleen. Tärkeää on jakaa helposti omaksuttavaa tietoa luottamushenkilöille. Siihen perustuu todellinen demokratia.
Näiden tavoitteiden saavuttaminen ei maksa muuta kuin huomioon ottamisen vaivan. Isot rahalliset säästöt syntyvät toimintojen tehostumisesta ilman että revitään kenenkään selkänahkaa.

Jyrki Joensuu

Ihmisten Soten muut teesit voit lukea Synaptorin erikoisnumerosta:

https://www.synaptori.com/wp-content/uploads/2022/01/synaptori1_2022_netti.pdf

*