Syyt ja seuraukset sekaisin

23.8.2020

Tieteessä ei pidetä asioita tosina uskomusten perusteella. Ei uskota sitä miltä tuntuu, miltä vaikuttaa ja miltä näyttää. Asiat tutkitaan. Virhepäätelmiä tehdään usein syy-seuraus-suhteissa. Myös tieteessä! Asiat esiintyvät samanaikaisesti tai peräkkäin, mutta ne eivät liity toisiinsa.

Kolme tapausta

Esimerkki 1. Ihminen sai influenssa-rokotuksen. Hän sairastuu flunssaan ja päättelee: a) Influenssarokotus aiheutti taudin, b) influenssarokotus on hyödytön. Minähän sairastuin. Syysuhteen virhe. Esimerkki 2. Sateenvarjo suojaa ulkomaailman haitalta. Totta? Okei. Henkilö suojautuu ulkomaailman haitalta, pakkaselta, sateenvarjolla. Paleltaa! Päätelmä: Sateenvarjo on kelvoton ja joutaa roskikseen. Esimerkki 3. Ihminen saa flunssan. Hän ottaa antibioottia ja paranee viikossa. Hän päättelee, että lääke paransi. Todellisuudessa antibiootti ei tehoa viruksiin. Flunssa parani omia aikojaan. Flunssan oireita aiheuttavat tuhannet eri mikrobit, kemikaalit ja allergia, ja mihinkään näistä antibiootti ei tehoa..

Tiede pyrkii totuuteen

Yksittäisen ihmisen kokemukset eivät ole ”tieteellisten tutkimusten mukaisia”. Jos tieteellisesti todistetaan antibiootin hyöty flunssassa, tehdään kaksoissokkotutkimus. Siihen osallistuu 200 henkilöä, ja jokaisen diagnoosi on varmistettu. Antibiootteja flunssan hoidossa ON tutkittu ja ne on tehottomiksi todettu. Tieteeseen kuuluvat puolueettomuus ja pyrkimys totuuteen. Homeopatian hyötyä ei ole todistettu tieteellisesti. Asiaa on tosissaan, aidosti tutkittu! Mutta tyhjästä on paha nyhjäistä. Uskomushoitojen kannattajat väittävät, että niihin asennoidutaan tieteessä ennakkoluuloisesti torjuen. Oikeassa tieteellisessä ajattelussa ei suhtauduta mitenkään. Asenteilla ei ole merkitystä. Epätieteellisessä toiminnassa kerätään ja julkistetaan vain sellaista aineistoa, joka vahvistaa omia luuloja ja omia tavoitteita. Janne Valkeeniemi-kirjassa päähenkilö huomasi tieteellisen vilpin, johon hänen rakastettunsa osallistui. Totuuden merkityksestä syntyi erimielisyys, joka tuhosi ihmissuhteen. Jannelle totuus tieteessä oli pyhä. Ristiriita oli traaginen. Rakkaus ei sitä voittanut. Janne kärsi ja nainen kärsi.

Synaptori numero 3/2020 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*