Plasebo parantaa

23.8.2020

Psykiatrisella osastolla oli potilas, joka sai voimakkaita ahdistuneisuuskohtauksia. Häntä oli kauan, useiden vuosien ajan hoidettu rauhoittavilla lääkkeillä. Osastolla hän taas ahdistui ja halusi lääkettä. Hänelle annettiin tabletti oksatsepamia, tehokasta bentsodiatsepiinia. Pari minuuttia tabletin nielemisen jälkeen hän rauhoittui ja oli okei. Saiko hän hyvää lääkehoitoa? Tavallaan. Kyseessä oli plasebovaikutus, ainoastaan plasebovaikutus!

Lääke auttoi ennen kuin se vaikutti

Oksatsepaami vaikuttaa hitaasti. Menee ainakin puoli tuntia ennen kuin se potilasta hyödyttää. Lääketehdas Orion informoi Opamoxista unilääkkeenä: ”Otetaan tunti ennen nukkumaan menoa”. Sitä paitsi, kaikki tabletit imeytyvät vasta suolistosta. Tällä potilaalla tabletti oli vielä mahalaukussa, kun hän jo huomasi parantuvansa. Lääke ei ehtinyt imeytyä elimistöön. Usein potilaan saaman lääkkeen vaikutusta luullaan lääkkeen aikaansaamaksi, kun todellisuudessa kyseessä on, kuten tässäkin tapauksessa, plasebo. Potilas olisi saanut yhtä hyvän avun kalkkitabletista tai C-vitamiinista, joka ei ole missään tekemisissä oireilun kanssa.

Plasebo, lumelääke tabletteina

Plasebo-tabletissa ei ole vaikuttavia kemiallisia aineita. Se sisältää jotain hyödytöntä ja turvallista, vaikkapa hienoksi jauhettua sahanpurua, jonka päällä on kuori. Fazerin Ranskalaiset pastillit, nykyään nimeltään Avec, olisivat mainioita plasebotabletteja, jos potilas ei puraisemalla saisi selville, ne ovatkin täyttä tavaraa, hyvää suklaata. Ulkonäöltään erilaisia plasebo-tabletteja on olemassa, koska vertailuvalmisteina lääketutkimuksissa niiden täytyy näyttää samalta kuin tutkittavat lääkkeet.

Synaptori numero 3/2020 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

Jätä kommentti:


Kari saira

5.11.2020 Vastaa

60 ja 70 luvuilla näin placebon hyviä vaikutuksia parissa psykiatrisessa sairaalassa joissa olin töissä.

Päivi Patrikainen

12.1.2022 Vastaa

Erittäin suositeltava kirja aiheesta ” placebo” on professori Pekka Louhialan ” Placebon arvoitus”.
Niin varmoina kuin me asiasta puhummekin, hän osoittaa, ettei itse placebosta tiedetä juuri mitään !!!
Hän jopa ehdottaa koko sanasta luopumista.
Ylipäätään meidän lienee paras pidättäytyä varmoista mielipiteistämme, jotka useimmiten sittenkin ovat luulojamme …

*