Uinti kehittää aivotoimintaa

27.7.2020

Jos haluaa uida pitempiä matkoja, järvi on parempi uimapaikka. Uima-allas on maisemiltaan yksitoikkoinen. Järvessäkin voi harrastaa yksinkertaisia laskutehtäviä. Joutsenten lukumäärän laskeminen sujuu nopeasti. Sitten kuntouimari jatkaa polskuttelua vastarannalle.

 

Tieteellisesti on todistettu, että kävely virkistää aivotoimintaa. Se edesauttaa esimerkiksi keksimään ratkaisuja. Mahdollisesti mikä tahansa rytmikäs liikuntaa toimii samalla tavalla. Teimme Lammin uimahallissa kokeen, jossa selvitimme uinnin vaikutusta matemaattisten tehtävien laatimiseen ja ratkaisemiseen. Olemme, Synaptorin taidepalstan tekijä ja minä, päätoimittaja, vakituisia uimareita. Kerromme aivotutkimuksesta. Uima-allas on stimuloiva ympäristö, koska maisemat ovat minimaaliset, ja henkistä kapasiteettia vapautuu luovuudelle. Kumpikin ui aina 50 metrin pätkän. Siinä pulikoidessa uimari keksi laskutehtävän. Hän esitti sen toiselle uimarille altaan päädyssä, tietenkin sivussa vauhdikkaiden vesipetojen väylältä. Aluksi uimarit esittivät tehtäviä, jotka olivat muistiin jääneet. Aivotoiminnan vilkastuessa uimarit vuorotellen keksivät oman tehtävän. Sitä ratkottaessa tuli pidetyksi palautumistauko altaan päässä.

Tässä muutama tehtävä

Vastaukset löytyvät tekstin lopusta. Vinkiksi vain, että lateraalinen ajattelu on ratkaisijalle eduksi. Sitä sanotaan myös koululaishuumoriksi.

  1. Koiralla oli kolme luuta. Mies otti yhden luun koiralta pois. Mitä jäi jäljelle?
  2. Pöydällä paloi kolme kynttilää. Poika puhalsi yhden sammuksiin. Kuinka monta jäi jäljelle?
  3. Puussa istui neljä varista. Tuhma tyyppi ampui yhden kuoliaaksi. Kuinka monta jäi?
  4. Puun oksalla istui kaksi lintua. Sinne lensi yksi. Kuinka monta lintua yhteensä?
  5. Aidanpätkällä istui 10 varista. Sinne lensi vielä yksi. Kuinka monta varista yhteensä?

Oikeat vastaukset ja selitysosat

  1. Ensimmäinen kysymys ei ollut omatekoinen. Oikea vastaus on neljä sormea. Kun mies yritti ottaa luuta pois ja tarttui siihen kädellään, koira suuttui ja puri tyhmeliiniltä yhden sormen pois.
  2. Yksi. Selityksen lukija keksii itse.
  3. Ei yhtään. Kuollut putosi maahan ja muut eivät jääneet paikalle ihmettelemään.
  4. Yksi jäi. Ne kaksi istujaa olivat naaraslintuja ja paikalle tuli koiras. Arvaahan sen mitä silloin tapahtuu. Ne olivat näet yksiavioisia.
  5. Kymmenen. Siellä oli ahdasta ennestään. Kun uusi tulija änkesi sekaan, yksi varis ajatteli: ”Ja minä en rupea ahdingossa istumaan.” Se lensi väljemmille aidoille nauttimaan talvisesta poutasäästä. Tuliko pätevästi todistetuksi, että uiminen kiihdyttää aivotoimintaa? Jos omat ratkaisusi ovat toisenlaisia, lateraalisen ajattelun periaatteiden mukaisesti ne ovat myös oikeita. Lähetä viesti: jyrki.joensuu@synaptori.fi

Synaptori numero 2/ 2020 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

*