Lääke – hoitava työkalu osaavissa käsissä

10.6.2020

Vasara on hyvä työkalu, kun pitää saada naula upotetuksi puuhun. Vasaralla ei kannata maalata seinää. Vasara on ikävä laite, jos sillä lyö sormeen. Oikein käytettyinä lääkkeet ovat tärkeitä sairauksien hoidossa. Väärällä tavalla käytetyt lääkkeet ovat hyödyttömiä tai vaarallisia.

Lääke ei muuta tosiasioita

Monen psyykkisen sairauden hoidossa lääkkeet ovat keskeinen hoitomenetelmä. Psykoosissa oikean lääkkeen käyttö voi olla elämän ja kuoleman kysymys. Lääke vähentää sairauden vaikeita oireita. Mutta mikään lääke ei muuta tosiasioita, jotka ovat potilaalle tuottaneet ahdistusta ja masennusta. Toivottavaa on, että vaikutetaan mielipahaa aiheuttaviin, todellisiin seikkoihin. Joskus ratkaisuna toimii se, että potilas oppii suhtautumaan uudella tavalla.

Elintapojen muutos

Diabetes, verenpainetauti ja korkea kolesteroli lisäävät verenkiertoelinten sairauksia. Niihin suurin osa meistä kuolee. Ne olisivat ehkäistävissä yksinkertaisesti: vähemmän ruokaa ja enemmän liikuntaa. Tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin käytön vähentäminen tai lopettaminen ylläpitävät terveyttä. Tämän tietää jokainen aikuinen. Yltäkylläisyyttä riittää ja ihmiset ovat heikkoja. He sairastuvat ja alkavat syödä lääkkeitä.

Oikea diagnoosi – oikea hoito

Saksankielisessä Euroopassa tunnetaan ohje lääkäreille: ohne Diagnose keine Therapie, ilman diagnoosia ei mitään hoitoa. Hoidon tarve voi potilaalla olla, ja hoitokin on periaatteessa hyvää, mutta oikean diagnoosin puuttuessa ne eivät sovi yhteen. Se on maalaamista vasaralla. Näin hullusti käy lääketieteessä, kun virustautia lääkitään antibiootilla. Se on turhaa ja tehotonta, koska antibioottien vaikutus ei toimi virustaudeissa. Rintakivun syy voi olla sepelvaltimotauti tai ruokatorven ärsytys. Sydänlääke ei suojaa ruokatorven pintaa, ja happolääke ei vaikuta sydämeen. Ei hoitoa ilman oikeaa diagnoosia.

Yksikertainen on turvallista

Vanhusten sairaalahoidoista 10-20% johtuu lääkkeiden haitoista. On kurjaa, että hoito aiheuttaa hoidon tarvetta. Mitä yksinkertaisempi on vanhuksen lääkitys, sitä vähemmän syntyy virhemahdollisuuksia ja muita ongelmia. Tietoa lääkehoidosta löydät Synaptoreista.

Synaptori numero 5 / 2019 muut artikkelit pääset lukemaan tästä.

Jätä kommentti:


Sinikka Tormonen

1.8.2020 Vastaa

Joskus vaan lääkäri ei kuule potilasta ja tuleekin väärä diaknoosi ja väärä lääke. Minä en ainakaan jaksa taistella tällaista lääkäriä vastaan. Tehköön luoja tehtävänsä. Taaplaan näillä eväillä niin kauan kuin pystyn.

*