Pötyhöpöön kannattaa paneutua

22.3.2020

 

Aleksi Joensuun puupiirros. Sekamelska, josta erottuu huulia, silmiä, sormia ja korvia, jalka. Pötyhöpöstä ei voi muodostaa selkeää käsitystä. Se on asiallisen viestinnän rappio, ja tappio.

Pötyhöpö on niin tärkeä ilmiö, että tulemme Synaptorin kotisivulle laittamaan linkit aikaisempiin pötyhöpö-juttuihin. Ne ovat aina ajankohtaisia. Kotisivujen päivittäminen lienee valmis maaliskuun 2020 lopussa.

Pötyhöpöä malliksi

Miksi Synaptorissa kirjoitetaan pötyhöpöstä, kun julkaisu profiloituu tiedettä, taidetta ja järkevää arkea esitteleväksi? – Taas saitte esimerkin pötyhöpöstä: ”profiloituu”. Sanavalinta on pötyhöpöä! ”Profiloituminen” tarkoittaa ”kohdentua”, ”personoida”, ”asemoitua”, ”määrittää kohderyhmä”, ”sijoittua”, ”määritellä”, ”positioida”, ”asemoida”. Jos profiloitumisella pitäisi tarkoittaa määritellä, niin miksi ei sitten määritellä? ”Profiloituu” vaikuttaa hienommalta! Lisäksi lauseen merkitys muuttuu epäselväksi profiloitumisen erilaisten tulkintojen vuoksi. Teennäistä pötyhöpöä ovat myös personoida, asemoitua ja varsinkin positioida.

Ei pikkumaisuutta

Pötyhöpön etsiminen ja poistaminen viestinnästä eivät ole saivartelua. Viestinnässä on tärkeintä, että asiasta muodostetaan selkeä sanoma, jonka vastaanottaja ymmärtää yksiselitteisesti. Pötyhöpö pilaa asiallisen viestinnän. Seurauksena on väärinkäsityksiä ja käsittämisen puutetta, tehottomuutta, vahinkoja. Mutta hienolta pötyhöpö voi kuulostaa.

Toivottomuus

Poliitikkojen pötyhöpö loitontaa kansan demokratiasta. Höpinöistä ei saa tolkkua. Turhauttaa, kun yrittää seuloa höpövirrasta asiasisältöä. Raivostuttaa, kun ei löydä todellisuutta. Alkaa epäilyttää – ja syystä kyllä – että tarkoituksena ei olekaan kertoa tosiasioita, vaan hämärtää niitä. Ollaan kertovinaan vaan. Toivottomuuden tuloksena kiinnostus politiikkaan vähenee. Siihen aktiivisesti osallistuvien joukko pienenee, ja päädytään harvainvaltaan. Pötyhöpöllä pilataan demokratia.

Tämä artikkeli on Synaptorin numerosta 6/2020. Pääset lukemaan sen kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Jätä kommentti:


Ritva Pulkkinen

3.5.2020 Vastaa

Olen aivan samaa mieltä. Hienojen erityissanojen käyttö karkottaa ainakin minutt asian ääreltä, sillä haluan täysin ymmärtää sen mitä luen. Jos on pakko hakea asioiden merkitys jostain muualta ole n jo siirtynyt muihin hommiin. Jos asia on tärkeä, eikä siitä kirjoittava ihminen, on syytä kirjoittaa kaikille ymmärrettävää tekstiä.

*